Misschien heb je weleens over een clickerworkshop gehoord. Moet haast wel, een tijdje terug hielden we er namelijk zelf een bij de hondenschool ;)

Een clicker is eigenlijk iets heel simpels. Het is een klein doosje met daarin een metalen plaatje. Wanneer je erop druk, is er een metalige klik te horen.

Clicken kun je leren

Met een clickertraining leren we onze hond zijn eigen gedrag te associëren met een gebeurtenis in de omgeving. We markeren gewenst gedrag met een click en belonen dat met wat lekkers. Oftewel klassieke conditionering. Hoe vaker de click opgevolgd wordt door de beloning, hoe sterker de associatie wordt.

Heeft je hond eenmaal door dat bepaald gedrag een beloning oplevert, zal hij doelbewust dit gedrag herhalen om weer beloond te worden. Oftewel operante conditionering. Clickertraining is een combinatie van de twee conditioneringen. Voor een hond een ontzettend leuke en actieve manier van leren!

Het grote voordeel van clicken

Het voordeel van het aanleren met de clicker, is dat je beter kan timen. Als je met je stem beloont en daarna nog een koekje uit je zak moet vissen, ben je altijd een stuk later.

Je hond moet maar bedenken waarvoor hij nu precies dat koekje kreeg. Met de clicker kan je precies op het moment dat hij het gewenste gedrag vertoont belonen, hoe kort dat moment ook is. Na dit geluid krijgt je hond natuurlijk altijd een beloning, anders zou hij er niet voor werken.

Je kan de click vergelijken met het maken van een foto. Je legt het moment vast waarop hij iets goed deed.  Als je het goed aanleert, kan je vrijwel iedere oefening hiermee oppakken. Zodra eigenaar en hond de werking van de clicker snappen, is niets onmogelijk!

Wil jij ook graag clicken?

Om de zoveel tijd geven we bij de hondenschool een clickerworkshop waar je alle informatie krijgt die je nodig hebt om aan de slag te gaan. Naast de theorie brengen we het in de praktijk door met elkaar te oefenen.

Tijdens de oefening kruipen we even in het hoofd van onze hond. Dan zal je ook merken hoe gestrest je kunt raken als je niet weet wat je baasje nu precies wilt en je niet met elkaar kunt communiceren. Het enige wat je als richtpunt hebt, is een click om erachter te komen of je goed of fout zit. Zo word je echt twee pootjes op een buik met je hond ;)

Houd onze agenda in de gaten voor de volgende clickerworkshop!

P.S. Leuk feitje om mee te eindigen. Van oorsprong is clickertraining bedoeld om dolfijnen en wilde dieren mee te trainen. Maar eigenlijk is het voor ieder dier mogelijk om de click aan te leren. Kippen, varkens, leeuwen, katten, hamsters… Je kunt het zo gek niet bedenken. Naar horen zeggen, is zelfs een goudvis te trainen met een click. Vermoedelijk met heeeeel veeeel geduld.