Gedragstherapie… Dat klinkt heel zwaar, maar het kan dé oplossing zijn om ongewenst gedrag om te buigen naar gewenst gedrag! Want tijdens zo’n ‘sessie’ richten we ons simpelweg op het begrijpen en aanleren van gedrag dat jij wilt zien bij jouw hond. Het doel is dan ook om het gedrag van de hond te veranderen, problemen op te lossen en te zorgen voor een goede verbinding tussen de hond en het baasje.

Als het gaat om ongewenst gedrag, is het vaak wat je zelf ongewenst vindt, maar ook wat ongewenst kan zijn voor iedereen. Denk aan agressie, angst, verlatingsangst, onzindelijkheid, overmatig blaffen, obsessief gedrag en territoriaal gedrag. Verschillende factoren veroorzaken dit gedrag en daar gaan we naar kijken.

Als gedragstherapeut observeren wij het gedrag van de hond en verzamelen we de nodige informatie, zoals medische geschiedenis of recente veranderingen in het leven van de hond. Hoe gaan we dat ongewenste gedrag ombuigen naar gewenst gedrag? Daarvoor bestaan verschillende technieken, juist om die positieve associaties te vergroten.

Soms geven we ook handvaten om de omgeving van de hond te veranderen. Denk aan een veilige ruimte voor de hond, meer structuur en routine in het leven en het verminderen van triggers. Als baasje krijgt je ook de nodige handvaten om zelf verder te kunnen. Je leert hoe je effectief communiceert met je hond, hoe je de juiste trainingsmethode toepast en hoe je een positieve, ondersteunende omgeving voor je hond creëert.

Consistente training en betrokkenheid van de eigenaar zijn essentieel voor het succes van de gedragstherapie.  

Gedragstherapie is daarom maatwerk voor iedere hond. Elk dier is uniek en heeft verschillende behoeften. Door ons bijvoorbeeld in te schakelen, kunnen we je helpen bij het identificeren en oplossen van de oorzaak van het ongewenste gedrag. Ergens komt dat gedrag vandaan en we gaan samen kijken hoe we dat gedrag kunnen ombuigen.