Trekt jouw hond veel aan de lijn als hij andere honden ziet? Verloopt het contact met andere honden niet altijd even lekker? Wil je vooral dat je hond met jou bezig is en lekker zijn eigen gang gaat?

Wandelen zou een feestje moeten zijn en dan is het fijn dat andere honden links worden gelaten. Je wilt het liefst zorgeloos over straat of in het bos lopen zonder dat je hond je over de weg sleept of de benen neemt naar andere honden. Nu is wandelen misschien wel een ware nachtmerrie waarbij je vooral wordt uitgelaten door je hond in plaats van andersom.

Wat is dan belangrijk in dit geval? Dat jouw hond gehoorzaam is wanneer je hem bij je roept. Ongeacht of er een andere hond in de buurt loopt.

 

Het reageren afleren

Het begint met het verleggen van de aandacht, de focus die jouw hond heeft op andere honden. Jouw hond laat in dit geval ongewenst gedrag zien en dat willen we ombuigen naar gewenst gedrag.

Bepaal daarom voor jezelf wat wil je dat jouw hond wel en niet mag wanneer hij een andere hond of prikkel tegenkomt. Schep duidelijkheid en neem daarin een rol op als leider. Jij bepaalt het tempo waarin jullie wandelen. Blijf vooral ook doorlopen; zonder afleiding, snuffelen en begroetingen van honden en mensen. Beloon je hond wanneer hij contact met je zoekt en ontspannen is met ‘Braaaaf’ en wat lekkers.

 

Jij bent leuker dan de rest

Het doel van de oefening is om jezelf leuker te maken dan andere honden (en mensen). Zodra jouw hond zich op iets anders focust dan jou, pak je wat lekkers en houd je die voor de neus.

Heb je de aandacht? Dan haal je het lekkere hapje naar je borst en wacht je tot de hond je aankijkt en volledig met jou bezig is. Kijkt hij je aan? Dan beloon je hem voor het contact en zijn ontspannen houding. Dit kan vanuit een stilstaande of lopende houding. Bepaal hierin zelf wat goed voelt.

Als het de eerste keer niet helemaal lukt, blijf het dan opnieuw proberen. De kracht van herhaling van de oefening is bij honden ontzettend belangrijk. Zodra jouw hond doorheeft dat jij veel leuker bent dan de rest, kan hij andere prikkels links laten liggen.

 

Maak verbinding met je hond

Een wandeltocht moet leuk zijn voor jullie beide, zodat jullie van elkaar kunnen genieten. Nieuwe dingen aanleren kost tijd en gun jouw hond die tijd ook. Wees geduldig en geniet van het proces.

Bij Hondenschool Katja behandelen we dit soort oefeningen tijdens de lessen. Zelfs met andere (onverwachte) prikkels, zoals een langsrijdende scooter, tractor, fiets, enzovoort. Wil je graag een specifieke prikkel oefenen, laat het ons dan weten!

Bekijk hier alle lessen van Hondenschool Katja. Je kunt je hier ook inschrijven.

 

Houd met wandelen rekening met honden van andere baasjes. Wanneer bijvoorbeeld een hond aangelijnd is, kan dat betekenen dat er gedragsproblemen zijn of een blessure. Contact is dan lang niet altijd welkom.