Gezelligheid, bubbels, prachtige lichtjes… Maar ook heel hard knallend vuurwerk. Leuk voor ons, maar heel stuk minder leuk voor onze viervoeters. Bereid je maar goed voor, want Oud & Nieuw komt er weer aan. Zeker 65% van de honden reageert met schrikreacties op vuurwerk. Uitgaande van zo’n 2 miljoen honden, betekent dat op die dag zo’n 1,3 miljoen bange honden!

Daarom geven we je wat tips om de jaarwisseling wat soepeler door te komen.

1. Wandel op tijd

Het is verstandig om ruim voor middernacht een lekkere wandeling te maken. Ga naar een rustige omgeving waar weinig tot geen knallen te horen zijn. Denk aan een bos of recreatiepark in de buurt waar hij even helemaal los kan gaan. Op deze manier maak je je hond (hopelijk) een beetje moe, zodat hij later minder geneigd is om zich te focussen op het harde knalwerk.

2. Veilig aan de lijn

Honden hebben de neiging om bij gevaar of paniek weg te vluchten. Nu wil je dit natuurlijk helemaal niet in de buurt van vuurwerk. Houd je hond daarom gewoon veilig aan de lijn. Twijfel je aan de lijn die je hebt, vraag het dan vooral! Het moet niet zo zijn dat jouw hond zich in paniek uit de halsband weet te worstelen…

Denk je dat ie op de een of andere manier toch weet te vluchten? Zet dan alvast je telefoonnummer in de halsband. Gewoon voor het geval dat.

3. Vermijd groepjes mensen

Niets vervelender als men niet goed op de omgeving let bij het afsteken van vuurwerk. Toch kan het voorkomen wanneer er veel mensen aanwezig zijn. En vaak ook wel begrijpelijk! Er is misschien al wel een glaasje gedronken, het is uitermate gezellig en er staat hoogstwaarschijnlijk een melkbus klaar om afgeschoten te worden.

Verstandig dus om groepjes mensen wellicht te vermijden om die reden, vooral groepjes jongeren!

4. Zorg voor afsluiting & afleiding

Op oudejaarsavond is het verstandig om alle ramen en gordijnen te sluiten. Op deze manier zijn eventuele lichtflitsen minder goed zichtbaar en daardoor minder storend. In combinatie met het geluid van de televisie of radio kan dit voldoende afleiden van de harde knallen.

Wat je ook kunt doen, is samen een hondenpuzzel doen of hem een lekkere gevulde Kong geven! Beide zijn bij onze hondenschool verkrijgbaar.   

5. Vertrouwde omgeving

Niets is zo fijn voor je hond als zijn vertrouwde omgeving. Blijf daarom lekker thuis bij de hond en blijf vooral zelf ook rustig. Laat je hond zelf kiezen wat hij prettig vindt. Misschien ligt je hond op zulke momenten het liefst zo dicht mogelijk tegen je aan of verstopt hij zich liever onder het bed of de tafel. Beide kan, geef hem daarom de ruimte om dit te doen.

Nog een laatste tip van flip

Geef nooit Vetranquil aan je hond! Vetranquil is een narcosemiddel dat ervoor zorgt dat spieren verslappen en tegelijkertijd gehoor versterkt. Jouw lieve viervoeter hoort het vuurwerk dan nog steeds en zelfs beter, maar kan er niet meer op reageren. Hij kan je dus niet vertellen dat hij doodsangsten uitstaat en kan zichzelf ook niet meer verstoppen en dicht tegen je aankruipen als hem dat een veiliger gevoel geeft.

Heb je nog specifieke vragen over het gedrag van jouw hond of hoe je jouw hond het beste kan begeleiden tijdens de jaarwisseling? Stuur ons dan gewoon even een berichtje via WhatsApp.

Bron: Hondenbescherming