Is jouw hond helemaal de kluts kwijt na vakantie? Bang om alleen gelaten te worden? Jankt, blaft en sloopt hij ineens allemaal spullen? Wanneer je je hond plotseling alleen achterlaat voor een langere tijd dan normaal, dan bestaat de kans dat je hond dat niet gaat trekken. Verlatingsangst uit zich op dat moment in ander gedrag dan je misschien gewend bent, zoals het janken en blaffen.
Na eindeloos veel speelplezier nu alleen thuis
Het is heel vervelend als je hond last heeft van verlatingsangst. Dat is ook niet zo gek. In de zomervakantie was het hele gezin thuis om lekker met hem te spelen en veel aandacht te geven.
Plotseling ga je dan op vakantie. Je hond is misschien meegegaan of spendeert zijn tijd in een pension. Nog steeds voldoende aandacht en speelplezier, maar wanneer je terug bent? Dan moet hij grote delen van de dag ineens thuisblijven. Het normale leven begint weer voor het gezin; school, werken, boodschappen, noem het maar op. Die routine is jouw hond helemaal niet (meer) gewend en hij is natuurlijk het liefst 24/7 bij jou!
Van een negatieve ervaring naar een positieve
Het is duidelijk dat met het janken, blaffen en slopen jouw hond een negatieve ervaring heeft met alleen gelaten worden. Daarbij moeten we voorkomen dat er iedere keer weer een negatieve ervaring bijkomt in plaats van een positieve ervaring.
Dus wanneer je aan de slag gaat met je hond is het belangrijk dat hij bij alles rustig en ontspannen reageert. Zelfs bij het simpelweg opstaan van een stoel of het opendoen van een deur. Doe hij dat niet? Doe het de volgende keer dan anders of rustiger. Zet bijvoorbeeld wat minder stappen, ga weer zitten of doe het zachter. Blijf goed kijken naar je hond in dit geval. Hoe reageert hij op welk moment. Reageert hij bij 1 stap rustiger, herhaal dat dan een aantal keer en bereid het dan pas uit.
Het zijn hele kleine stapjes die je moet zetten om verlatingsangst te doen afnemen. Momenteel heeft je hond nog te veel negatieve ervaringen waardoor de balans zoek is. Door ervoor te zorgen dat hij relaxt blijft, gaan de positieve ervaringen overwinnen van de negatieve. En je zult jouw hond moeten overladen met heel veel positieve ervaringen, zodat de balans weer terugkomt.
Zonder schuldgevoel je hond thuislaten
Dat geduld een schone zaak is, is een understatement als het gaat om het verminderen van verlatingsangst bij je hond. Daarvan ga je heel veel nodig hebben. Maar het resultaat? Dat is het zeker waard. Voor je het weet kun je jouw hond gewoon even thuislaten zonder je schuldig te hoeven voelen. Het janken, blaffen, slopen of zelfs het de onzindelijkheid zal op den duur afnemen of zelfs compleet verdwijnen.
Een hond met verlatingsangst is niet het einde van de wereld. Hoewel het een probleem is dat met veel geduld en aandacht moet worden opgelost, is het zeker op te lossen. Dus ervaar je dat jouw hond verlatingsangst heeft of vermoed je dat? Wij bieden je graag de nodige ondersteuning.