Oef, wat een warmte of niet! We gaan een heet, broeiend weekend tegemoet. En ondanks de hitte, of juist vanwege de hitte, moeten we goed blijven passen op onze kleine vrienden. Zij zijn namelijk van ons afhankelijk dat wij goed voor hen zorgen! Wij geven je een aantal concrete tips om dit weekend en in de toekomst voorbereid op stap te gaan.
Tip 1 – Kijk uit waar je loopt
Denk maar eens aan het strand. Hoe voelt het om op blote voeten in de stralende zon te lopen op het zand? HEEEET! Honden ervaren dit niet alleen op het strand, maar ook op het asfalt en andere ondergronden. Wanneer je gaat wandelen, probeer dan zo veel mogelijk op het gras te lopen. Wil je ergens wandelen, maar twijfel je? Leg je hand dan op de grond. Voelt deze warm, dan is het zeker te heet voor onze honden.
Tip 2 – Beperk inspannende activiteiten
Laten we eerlijk zijn. Als het tropisch warm is, zijn wij niet vooruit te branden. Het wordt ons zelfs afgeraden. Dus waarom zouden we dat onze honden aandoen? Blijf gewoon rustig wandelen, houd de wandelingen kort en vermijd loop- en trekspelletjes. Ga vooral vroeg in de ochtend of laat in de avond, dan is het wat koeler.
Tip 3 – Smeer je hond goed in
Ja, die had je misschien niet zien aankomen. Of wel? Honden hebben huid met weinig vacht, zoals de neus, oren, dijen en buik. Die delen zijn gevoelig voor de zon en verbranden snel. Er bestaat speciale zonnebrandcrème voor honden waarmee je je hond wat extra bescherming biedt. Naast de snelle verbranding op deze plekken kan een hond in de hitte zijn lichaamswarmte wat moeilijker kwijt. Borstel regelmatig (eens in de 2 weken), zodat er minder losse haren rondhangen. Hiermee verdun je de ondervacht waardoor je hond de warmte wat beter kwijt kan.
Tip 4 – Vermijd stilstaand water en te veel zeewater
Zwemmen is een fantastische manier om af te koelen. Maar vaak krijgt een hond ongemerkt al snel te veel zeewater binnen wat problemen kan geven aan de maag en darmen. Zorg daarom voor genoeg lauw drinkwater waar je hond van kan drinken.
In stilstaand water daarentegen kan een ander gevaar dreigen: blauwalg en botulisme. We gaan je niet bang maken met allerlei mogelijke gevolgen van het drinken hiervan (zowel voor ons als voor je hond). Verzeker jezelf ervan dat het water veilig is voordat je je hond erin laat zwemmen. Je herkent blauwalg of botulisme aan een soort vreemde laag die op het water lijkt te liggen. Vertrouw je het niet? Dan gewoon niet doen, hoe warm het ook is! Creëer dan thuis een lekker potenbadje waar je hond in kan badderen.
Voorwaarde – Haal je hond uit de auto
Dit is geen tip, maar een voorwaarde als je voor een hond hebt gekozen. Helaas is het nog steeds nodig om anderen hier af en toe van bewust te maken. Onderschat de temperatuur van een auto niet. Ondanks dat het buiten minder warm aanvoelt, kan de temperatuur in de auto al snel oplopen. Ja, ook in de schaduw of met een raampje open. Haal je hond uit de auto, al doe je een kleine boodschap.
Vermoed je oververhitting?
Is jouw hond flink aan het hijgen, sloom en voelt hij warm(er) aan? Komt er misschien zelfs braak of kwijl aan te pas? Draag of leg je hond dan zo snel als je kunt uit de zon en op een plek met schaduw om hem af te koelen. Bel de dierenarts en maak een handdoek helemaal nat. Leg deze tegen de plekken waar weinig vacht zit en dus gevoelig zijn voor verbranding: neus, oren, dijen en buik. Vooral de buik is een goede plek, maar bedek je hond niet gelijk helemaal met natte handdoeken. De warmte moet ook weg kunnen.
De dierenarts zal je verder helpen in hoe je moet handelen wanneer je oververhitting vermoed. Dit zijn enkele tips, maar geen garantie voor succes. We willen er natuurlijk alles aan doen om onze kleine vrienden te beschermen tegen de zon en hopelijk helpen deze tips je op weg. Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Stuur dan een berichtje naar 06-10182240 of mail naar info@hondenschoolkatja.nl.