Als mens vinden we het heerlijk om onze honden even te kroelen, te aaien en te knuffelen tot ze erbij neervallen (letterlijk). Ze zijn tenslotte ook altijd zo blij als wij weer thuis zijn gekomen, dan verdienen ze natuurlijk ook wel een beetje aandacht! Maar… een hond aaien? Dat lijkt dan wel zo simpel, maar het valt of staat met een goede verbinding tussen jou en de hond en de juiste aaitechniek. Wanneer je een hond namelijk op een verkeerde manier aait, kan hij angstig, boos of geïrriteerd raken. De goede manier van aaien zal jullie verbinding juist nog sterker maken. Dus wat moet je dan vooral wel en niet doen?

Eerst even snuffelen

Vertrouwen van een hond zul je eerst moeten verdienen. Zodra dat vertrouwen er (al) is, dan zal het aaien een heel stuk anders en makkelijker gaan dan wanneer je nog bezig bent met elkaar te leren kennen. Laat daarom vooral eerst de hond naar jou toekomen en laat hem rustig aan jou/je hand snuffelen. Terwijl hij je besnuffelt verzamelt hij allerlei informatie over jou. Ook of je te vertrouwen bent. Ben je goedgekeurd? Dan blijft de hond vaak wel zitten of zoekt hij extra toenadering.

Let hierbij goed op de lichaamstaal van de hond. Trekt hij zich terug, kijkt hij weg, liggen de oren plat in de nek en/of ziet hij er gespannen uit (staart omlaag of strak)? Probeer het dan vooral weer een andere keer. Hij heeft er nu gewoon niet zo veel zin aan.

Paar tips voor de beste aaisessie die er bestaat

Heb je het vertrouwen gewonnen en zoekt hij extra toenadering? Super! Dan hebben we wat tips voor de beste aaisessie die er bestaat. En onthoud; ieder hond is uniek en heeft zo zijn of haar favoriete plekjes. Het is juist de uitdaging van het ontdekken wat een aaisessie zo leuk maakt!

  1. Aai je hond vanaf de zijkant of onderkant. Buig nooit over een hond heen, gezien zij dit zien als een teken van agressie. Hoewel sommige honden het wel fijn vinden, is het niet verstandig om zo je relatie met een hond te beginnen.
  2. Aai achter de oren, onder de kin of aan de voorkant van de borst. Sommigen honden nemen het ervan, gaan liggen en bieden hun buik aan. Dat is heel mooi teken van vertrouwen, gezien dit een van de kwetsbare delen is van een hond.
  3. Neem de tijd om echt even te aaien en te ontdekken wat je hond lekker vindt. Niet even snel een aai over de bol of een klopje op de rug. Echt even samen lekker kroelen, waarbij je goed kijkt naar wat je hond lekker vindt. Misschien vind je hond het wel fijn dat zijn pootjes en voetjes gemasseerd worden of is het fijn als je zijn hele lichaam masseert. Ontdek het vooral samen, zodat jullie verbinding sterker wordt en jullie twee pootjes op een buik worden.

Mama, mag ik die hond aaien?

Extra tip van flip. Het is verstandig om je kind niet zomaar vreemde honden te laten aaien. Hoewel ze dat bij jullie eigen hond prima kunnen doen, is aaien op dezelfde manier misschien niet gewenst voor een andere hond. Sommige honden kunnen gewoon wat minder goed omgaan met kinderen, zijn ziek, in training of geblesseerd. Laat daarom altijd je kind eerst aan het andere baasje vragen of ze de hond mogen aaien.

En nu aan de slag! Tijd voor een goede aaisessie. Laat je ons nog weten op Facebook of Instagram wat het favoriete plekje is van jouw hond? Wellicht dat een baasje zijn of haar hond daar ook blij mee kan maken!